OVER ONS

De visie van Mastin Lounge Español
 is heel simpel. De focus ligt op de hond en zijn omgeving.


Dit is voor ons essentieel en ook voor de nakomelingen. We blijven onze inspanningen doen om ze allemaal te behouden, de essentie te versterken van dit oude ras en de kwaliteiten te behouden waar ze voor geschapen zijn, zonder de gezondheid van de honden te verwaarlozen. Ons doel is om de honden in hun omgeving te laten werken, zodat we een veeleisende selectie kunnen maken in onze fokkerij en deze kunnen delen met iedereen die dagelijks wil genieten van het werk en de efficiëntie van dit ras. Anita

Mijn droom.


Hoe vaak droom je niet ergens van? Je wilt dingen doen, mensen/dieren helpen maar verder komt het niet. Dan ineens komt er iets op je pad waar je helemaal stil van wordt en het neemt elke vezel in je lijf over. Ik denk dat dat het is wat er met mij is gebeurd.

De meeste mensen kennen mijn verhaal hoe de Mastin Español in mijn leven is gekomen. Maar toen kwam daar Eboli en het was Eboli die mijn wereld op zijn kop heeft gezet. Het was dan ook door haar dat ik echt ALLES wilde weten over deze ow zo voor mij speciale honden.

Via via belande ik samen met mijn zus Karla in Spanje en wat ik toen allemaal gezien heb en mogen ervaren was in een woord GEWELDIG! We hebben de familie van Luisma Fernandez leren kennen, en wat voor familie! Dit zijn mensen waar 1 ding bovenaan staat: leven zoals ik denk dat leven bedoeld is. Respect voor natuur, dier en mens. Luisma en zijn familie wonen in een dorpje genaamd Caboalles de Abajo. Dit is een dorp gelegen in Noord Spanje. Dit dorp bestond vroeger vooral uit mensen die werkten in de steenkool mijnen. Het leven was zwaar en hard, zij maakten lange dagen en sommige van deze mensen hadden daarbij ook nog vee, schapen, koeien en ook paarden. Dit waren bronnen voor extra inkomen of werd gebruikt voor hun eigen consumptie. Eigenlijk waren ze dus half boer en half mijnwerker. In dit gedeelte van Spanje leven ook de wilde dieren, denk aan beren, wolven en verschillende soorten roofvogels. Genoeg gevaren voor de kuddes van deze mensen. Omdat het vee niet zoals bij ons leeft moesten zij beschermd worden. Dat werd en wordt nog steeds gedaan door de Mastin Español . De Mastin Español kent verschillende soorten maar alle Mastins hebben 1 ding gemeen, ze beschermen het vee tot de dood erop volgt. De opleiding van deze honden is eigenlijk super natuurlijk en met weinig inbreng van de mens. Iets wat mij persoonlijk erg aanspreekt en waar ik echt met open mond naar heb gekeken. Hierdoor werd het mij weer eens duidelijk dat wat de mensen zo goed bedoelen vaak ow zo verkeerd is.

Wat is er nu gebeurd?
Zoals ook wij Nederland is Spanje ook een deel geworden van de EU. Dit heeft, zoals alles in de wereld, voor -en nadelen. Er zijn door de EU regels opgesteld omtrent het klimaat, dit is een mooi streven en zeker nodig. Dit heeft ook een keerzijde. De keerzijde is dat de kolenmijnen dicht moesten en de mensen hun banen verloren. Hun levens werden ontwricht waardoor een ieder wordt bedreigt in hun bestaan. Ouderen en jongeren trekken weg uit dit mooie dorp Caboalles de Abajo, gelegen in het schitterende gebied Valle de Laciana. Maar de mens zou de mens niet zijn, men ging hier een oplossing voor bedenken. Zo gebeurde het dat het gebied Valle de Laciana nu een natuurreservaat is geworden en het sinds 2002 onder de bescherming van UNESCO valt. Tevens hebben een aantal boeren
en Mastin fokkers zich gebundeld en hebben ze samen ACLAME opgericht. Deze mannen fokken allemaal de bloed zuivere werk Mastin waar ik zo van ben gaan houden. Luisma en zijn familie horen bij deze club.
Toen ik samen met Karla in Caboalles de Abajo was dacht ik wat wij zouden kunnen doen om te helpen. Want laten we eerlijk zijn, ho
e mooi zou het zijn, als Mastin liefhebber, dat wij hier ons steentje aan bij zouden kunnen dragen. 

Wat ik nu voor mijzelf als doel heb gesteld is op mijn eigen manier te proberen om te helpen dit dorp weer te laten zijn wat het ooit is geweest. Hoe en wat....daar wordt hard aan gewerkt achter de schermen. Dus dat gaan jullie nog allemaal van mij horen. Dat de Mastin Español daar een grote rol in gaat  vervullen staat voor mij wel vast.
Voordat iedereen nu denkt dat ik Mastins ga fokken of iets van dien aard kan ik duidelijk zijn, NEE dat ga ik niet doen!
Jullie moeten weten dat fokkers zoals Luisma niet fokt voor verkoop of eigenbelang, alle Mastins worden gefokt voor de bescherming van hun eigen vee, dus simpel gezegd ALLE honden zijn voor het gebruik van de daar lopende kuddes.
Ik hoor jullie denken....Mooi verhaal maar wat doen die 2 Mastins dan bij jou? Ik zeg:"Geen flauw idee, ze eten veel, ik leer veel van ze, ze lopen bij mijn paarden en beschermen mijn Mastin Lounge".
Dit is natuurlijk niet alles. Zowel mijn cadeautje Basil en zijn half broertje Carbonero de Filandon zijn hier bij Mastin Lounge wel degelijk met een reden. Die reden zal jullie in de loop van de tijd duidelijk worden. Het heeft in ieder geval alles te maken met Luisma en het behoud van Valle de Laciana en het behoud van de zuivere werkmastin  Espagnol. Het mooie wil dat er op dit moment (oktober 2020) alweer een paar nestjes geboren zijn. Deze worden straks door de boeren/fokkers geselecteerd voor het werk wat hun te wachten staat.

Volg mij verder in het waarmaken van mijn  droom......ga naar het tabblad projecten!
Luisma

Zoals elk jaar krijgen we bij Mastines Los Piscardos veel bezoekers uit heel Spanje en daarbuiten, mensen die geïnteresseerd zijn in dit ras en zijn functie. Vorig jaar kwam een vriend van ons, een liefhebber en groot kenner van dit ras, weer op bezoek, dit keer in gezelschap van Anita en Karla, twee zusjes uit Nederland die snel contact maakten met onze honden en onze omgeving, een bezoek van een paar dagen maar genoeg om in hen dat enthousiasme te wekken om onze honden, hun dagelijkse werk, onze manier van leven, onze streek, onze cultuur en vee- en mijnverleden te leren kennen. 

Ze vertrokken gefascineerd en met veel projecten in het hoofd, omdat ze hun ervaring wilden delen met de rest van de mensen van buiten Spanje die nog niet de kans hebben gehad om ons land, onze manier van leven en natuurlijk onze mastins en hun werk te leren kennen, werk wat ze dagelijks uitvoeren in onze braña's om ons vee te bewaken dat samengaat met de wilde fauna. Van daaruit is ons samenwerkingsproject ontstaan, een project dat door de huidige situatie (Corona) meer vertraging oploopt dan gewenst, maar we blijven op afstand met elkaar werken om dit initiatief uit te voeren dat ons in staat stelt mensen kennis te laten maken met onze regio, onze dag na dag en natuurlijk .... om onze honden en het dagelijkse werk dat ze doen beter te leren kennen, terwijl we proberen onze honden dichterbij te brengen zodat dit ras beter bekend wordt in Noord Europa. 

Luisma 

Mastines Los Piscardos