Valle de Laciana

Valle de Laciana is een geografisch goed gedefinieerde vallei, doorkruist door de rivier de Sil en kleine zijrivieren die het grondgebied verdelen.

Het biedt het toerisme een landschap van buitengewone natuurlijke waarde, samen met een cultureel erfgoed (Unesco) van groot belang en heeft unieke elementen die beginnen te worden gewaardeerd, zoals het mijnerfgoed of de forten. De belangrijkste kern is Villablino, waar diverse diensten geconcentreerd zijn, evenals hotels, hostels, pubs en restaurants. Daarnaast zijn er tal van landelijke huizen en hostels, verdeeld over de 14 steden van de gemeente. Wat mensen vaak niet weten dat dit ook een enorm fijn skigebied is! 

Zoals wij Nederland is Spanje ook een deel van de EU geworden. Dit heeft, zoals alles in de wereld, voor -en nadelen. Er zijn door de EU regels opgesteld omtrent het klimaat, dit is een mooi streven en zeker nodig. Dit heeft ook een keerzijde. De keerzijde is dat de kolenmijnen dicht moesten en de mensen hun banen verloren. Hun levens werden ontwricht waardoor een ieder wordt bedreigt in hun bestaan. Ouderen en jongeren trekken weg uit dit mooie dorp Caboalles de Abajo, gelegen in het schitterende gebied Valle de Laciana. Maar de mens zou de mens niet zijn, men ging hier een oplossing voor bedenken. Zo gebeurde het dat het gebied Valle de Laciana nu een natuurreservaat is geworden en het sinds 2002 onder de bescherming van UNESCO valt.

Dit dorp bestond vroeger vooral uit mensen die werkten in de steenkool mijnen. Het leven was zwaar en hard, zij maakten lange dagen en sommige van deze mensen hadden daarbij ook nog vee, schapen, koeien en ook paarden. Dit waren bronnen voor extra inkomsten of het vee werd gebruikt voor eigen consumptie. Eigenlijk waren ze dus half boer en half mijnwerker. In dit gedeelte van Spanje leven ook de wilde dieren, denk aan beren, wolven en verschillende soorten roofvogels. Genoeg gevaren voor de kuddes. Omdat het vee niet zoals bij ons leeft moeten zij beschermd worden. Dat werd en wordt nog steeds gedaan door de Mastin Español . De Mastin  Español kent verschillende soorten maar alle Mastins hebben 1 ding gemeen, ze beschermen het vee tot de dood erop volgt. De opleiding van deze honden is eigenlijk super natuurlijk en met weinig inbreng van de mens.